Popis
Pór (Allium porrum), rovnako ako cibuľa a cesnak, patrí do čeľade ľaliovité, ale chutí oveľa miernejšie ako jeho príbuzné príbuzné. Klíčky sú bohaté na vitamíny A, B a C, ako aj na minerály a soli, ako je vápnik, draslík, fosfor, horčík, selén a železo. Pre vysoký obsah vody a draslíka pôsobia detoxikačne (močopudne). Zinok zlepšuje arteriálny a venózny obeh.
Pórové klíčky sú veľmi bohaté na vitamín K. Sú tiež dobrým zdrojom beta karoténu , ktorý má antioxidačné vlastnosti a zachytáva voľné radikály. Vďaka tomu chráni bunky tela - najmä oči a pokožku - pred poškodením a môže predchádzať rakovine a srdcovým chorobám.
Pór je veľmi bohatý na inulín , rozpustnú vlákninu, ktorá sa nachádza iba v niekoľkých potravinách a má mimoriadne priaznivé účinky na budovanie zdravej črevnej flóry. Pomerne vysoký obsah vitamínu C a kyseliny listovej posilňuje imunitný systém.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.