Jar je tu oficiálne za pár dní. Už teraz sa dajú zbierať prvé rastliny, ktoré chutia a v slovenskej kuchyni majú svoju tradíciu. Medvedí cesnak, púpava, žihľava, kvety zlatovky, fialky, pľúcnik lekársky, prvé listy jahôd...
Známa lektorka varenia, Henrieta Kundrátová by sa s vami rada podelila o recept na nenormálne dobrú nátierku z medvedieho cesnaku. Má pre vás taktiež zopár dobrých tipov, ako si jarné dary prírody pripraviť k jedlu.
Recept na nátierku z medvedieho cesnaku
Ingrediencie
2 farmárske vajíčka uvarené natvrdo
100g zmäknutého gazdovského masla
100 ml za studena lisovaného olivového oleja
Za hrsť čerstvého medvedieho cesnaku
Štipka soli
Postup
Všetký ingrediencie vložíme do mixéra a vymixujeme na hladký krém. Konzistenciu si zvoľte sami, nech vám chutí.
Nátierka je lahodná, chutila nám s domácim kváskovým chlebíkom, klíčkami rukoly a reďkovky, s čerstvou zeleninou.
Zároveň by sa Henrieta s Vami rada podelila aj o jej ďaľšie recepty z medvedieho cesnaku, recept na smoothie z pŕhľavy a taktiež má pre vás tip ako si doma vypestovať chiu :)
Ak nemáte možnosť vyjsť si do lesa, skúste si záhradu založiť na parapete, či inom slnečnom mieste. Začnite s klíčkamia výhonkami. Klíčiť môžete pohánku, alfalfa, rukolu, reďkovky...
Ak premýšľate nad tým, ako udržať medvedí cesnak čerstý čo najdlhšie, odporúčam vám skladovať ho vo Vejibagu.
Vďaka Vejibagu vám vydrží čerstvý, presne tak ako by ste ho práve natrhali, aj dva týždne.
Foto:Henrieta Kundrátová